TAŠL JOSEF: ODBORNÁ NAUKA PRO ŘEZNÍKY A UZENÁŘE / RECEPTÁŘ

TAŠL JOSEF: ODBORNÁ NAUKA PRO ŘEZNÍKY A UZENÁŘE / RECEPTÁŘ

Soubor dvou knih Josefa Tašla (1897–1967), řezníka a uzenáře z Veselí nad Moravou a odborného ... více

Cena s DPH:420,-

Cena bez DPH: 420,-

Katalogové číslo: ONPŘ
Dostupnost:skladem

Nakupujte hned, plaťte později, stačí použít platbu online. A to celé bez poplatků.


Popis

Soubor dvou knih Josefa Tašla (1897–1967), řezníka a uzenáře z Veselí nad Moravou a odborného učitele živnostenských škol pokračovacích ve Zlíně a v Uherském Hradišti.

 

Odborná nauka pro řezníky a uzenáře, mající podtitul „učebnice odborných škol pokračovacích pro učně řeznické a uzenářské“, provádí čtenáře všemi fázemi zpracování masa od nákupu jatečných zvířat přes jejich porážení a bourání masa až k masné výrobě. Nauka vyšla poprvé zřejmě v roce 1936, podruhé v roce 1937 či 1938.

Nejen učňům a tovaryšům, ale i mistrům uzenářům byl určen Tašlův Receptář. Autor v něm uvedl 50 receptur charakteristických dobových masných výrobků, přičemž použil zcela unikátní grafické zpracování receptů. První vydání vyšlo v roce 1935 či 1936, druhé v roce 1939.

Životopis Josefa Tašla i historii celé rodiny sepsal a rodokmen nakreslil pan Vladimír Groš, sochař, znalec historie Veselí nad Moravou a sběratel místopisných artefaktů. Z jeho archivu pocházejí veškeré dokumenty a fotografie v knize otištěné.

Obsah si můžete stáhnout dole.

Formát A5, 180 stran, pevná šitá vazba.
ISBN 978-80-86659-58-9, 3. vydání obou knih, 2019.

Přílohy