Výroba uzenin, specialit a konserv, Jaroslav Bezděk

Výroba uzenin, specialit a konserv, Jaroslav Bezděk

Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel "na zkušenou&quo... více

Cena s DPH:349,-

Cena bez DPH: 349,-

Katalogové číslo: VUSK
Dostupnost:skladem

Popis

Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel "na zkušenou" do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy "Výroba uzenin, specialit a konserv", kterou dvakrát vydal vlastním nákladem. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou.
   Publikace je členěna na jednotlivé skupiny masných výrobků, používané i v současné technologické praxi:

- upravovaná masa (19 receptur)
- vařené zboží obyčejné (14)
- uzené zboží (salámy) (11)
- uzené zboží (drobné) (9)
- trvanlivé salámy (10)
- nářezové a ozdobné salámy (31)
- játrové zboží (17)
- různé speciality i běžné výrobky (12)
- huspeniny a aspiky (6)
- masové konservy (33)
- saláty (8)

Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha také množství rad, postupů a návodů pro (tehdejší) uzenářskou výrobu.

A5, 160 stran, brožovaná vazba

Příbuzné produkty