Muškátový květ i ořech mají podobné aroma, Muškátový ořechjen květ má výraznější a poněkud „uh... více
Cena s DPH:5 415,20
Cena bez DPH: 4 835,-
Katalogové číslo: | 01032 |
---|---|
Dostupnost: | skladem |
Muškátový květ i ořech mají podobné aroma, Muškátový ořechjen květ má výraznější a poněkud „uhlazenější“ vůni. Květ je také světlejší, proto se častěji používá do smetanových omáček a světlých vývarů, kde by byl tmavší ořech nežádoucí. Malé množství muškátového ořechu nebo květu najdeme ve velkém množství receptů. Dodává pokrmům příjemné kořenité aroma, aniž by je příliš chuťově ovlivnil. Muškátový ořech se používá do masových směsí, do uzenin, do polévek, sýrových pokrmů (fondue) nebo do čajového pečiva. V Itálii je velmi oblíben na přípravu těstovin, zejména plněných raviol a lasagní. Ravioly se plní směsí ze špenátu nebo mletého masa ochucené muškátový ořechem a poté se vaří a podávají se s různými omáčkami. Mletý muškátový ořech rychle ztrácí své cenné aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při vaření do pokrmu. Muškátový květ nejčastěji najdeme ve vývarech, smetanových nebo sýrových omáčkách. Používá se i do světlého pečiva jako jsou koblihy, vánočky, nebo štoly. Celý květ se také používá na aromatizaci olejů, které se poté Myristica fraganspoužívají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád. Muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.